16 Şubat 2014 Pazar

GEOTEKSTİL KULLANIM ALANLARI

GEOTEKSTİL KULLANIM ALANLARI
Yalıtım koruma
  • Çatı ısı yalıtımı üzerinde 
    Geo Teknik - İzo Teknik geotekstillerinin yüksek delinme dayanımı, ısı yalıtımının hemen üzerinde kullanım olanağı vermektedir.
    Böylece, geotekstilin altında kalan malzemeleri darbelerden ve çimento şerbetinin aşağıya inmesinden korur.


  • Temellerde membran koruma
    Bina temellerinde basınç etkisiyle yalıtım malzemesinin delinme riski yüksektir. Bu nedenle basıncı yayıcı etki görecek olan Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri kullanılması gerekir. Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri aynı zamanda yapıdaki hareketlerde yalıtımın serbest bir şekilde çalışmasını sağlar ve yalıtımın üzerine mukavemet etki etmesini önler.



  • Geomembran koruma
    Genellikle açık arazi uygulamaları olan geomembran uygulamaları, delinme ve aşırı sürtünmeden dolayı yırtılma veya zedelenme riski yüksek uygulamalardır. Bu nedenle Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri uygulanacak yönteme göre geomembran altında veya üstünde geomembranı koruma görevi görür.







Drenajda
Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri, iğneleme yöntemiyle birleştirilmiş örgüsüz ve ısıl işlemli yapısıyla ideal bir filtre malzemesidir. Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleriyle Fransız dren kanalı, teras bahçe drenajları, perfore boru kaplaması yapmak kolaylıkla mümkündür.
Ayrıca tünel ve istinat duvarı gibi dikey uygulamalarda da düzlem içi yüksek drenaj kapasitesiyle bu zor uygulamalarda gereken drenajı sağlar.

Zayıf zeminlerde ve yollarda
Zayıf zemin üzerinde yapılması düşünülen yapılarda temel malzemesinin, zayıf zeminin içine batmasını engellemek ve zeminin stabilizasyonunu sağlamak gereklidir.
Bu nedenle, zayıf zeminlerde temel altında kullanılacak Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri bir ayırıcı ve donatı malzemesi görevi görerek zemini stabilize eder ve beklenmeyen farklı oturmaların oluşma riskini azaltır.


Erozyon kontrolü
Sahil yapılarında dalga hareketinden dolayı dolgu malzemesinin hareketini önleme amacıyla Geo Teknik - İzo Teknik geotekstilleri bir filtre ve yataklama malzemesi olarak kullanılır. Bu tip uygulamalarda kullanılan geotekstil, kaba ve ince filtre malzemelerini etkili bir şekilde ayırır, dalga hareketlerinden ortaya çıkan emme gücüyle ince malzemenin kaba malzemeye karışmasını engeller.






İYİ BİR GEOTEKSTİL ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Sık iğnelenmiştir
Örgüsüz geotekstil, tek tek elyaflardan oluşmuştur. Elyaflar iğnelemeyle birleştirilince bir geotekstil dokusu oluşur. Ürün ne kadar çok iğnelenirse o kadar iyi bir malzeme elde edilir. Az iğnelenmiş ürün görevini yapamaz.
Homojendir
Homojen bir ürün elde edebilmek için, elyafların en iyi şekilde ayrıştırıldıktan sonra yeniden birleştirilmesi gereklidir. Örneğin mukavemet açısından bakacak olursak, ürünün bir kısmı sık elyaflı, diğer bir kısmı seyrek ise, bir kısmı seyrek kısım kadar mukavemetlidir.
Serttir
İyi bir geotekstil şekil değiştirmez. Zaten geotekstil, şekil değiştirmemesi için kullanılır. Örneğin, geotekstili elinize aldığınızda kolayca şeklini değiştirebiliyorsanız, şantiye şartlarında bu geotekstil hiçbir görev yapamaz.
Ağırlık
Hiç önemi yoktur. Önemli olan mukavemet, delinme dayanımı ve su geçirimlilik gibi teknik özellikleridir. Bu özelliklerin ne kadar ağır bir geotekstille sağlandığı ise üreticinin yeteneğine bağlıdır. Örneğin bir yalıtım koruma işinde, en önemli ihtiyaç delinme dayanımıdır. Sık iğnelenmiş ve sert bir geotekstil, gevşek dokunmuş ve kabarık bir geotekstilden çok daha verimlidir.
Geo Teknik ve İzo Teknik geotekstilleri, yapınızın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak üzere aranan tüm yüksek özelliklere sahiptir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder