19 Şubat 2014 Çarşamba

Programlarda Yapı Sisteminin Oluşturulmasında Dikkat Edilecek Hususlar


         Bina statik analizi için oluşturulacak tasarımlarda sistemde oluşturulan bağlantıların çerçeveyi tamamlamış olmasına dikkat edilmelidir. Yani sistem kolonların her iki yönde kirişlerle bağlanması tasarımın ilk şartlarındandır. Sistemin oluşturulması sonrasında bağlantıların doğru şekilde ve tek bir noktadan yapıldığına dikkat edilmelidir. Sistemin belirlenmesinde öncelikli olarak sistemde düzensizliklerin (A1. B1...)
olmasına özen gösterilmelidir. Ancak hiçbir mimarı tasarım statik sistemin bu derece kusursuz tasarlanmasına imkan vermeyecektir. Düzensizliğin sağlanamadığı durumlarda analiz sonrası sistemin düzensizlik olması durumunda gerekli katsayılarla deprem yükünü arttırarak güçlendirilip güçlendirilmediği raporlardan Kontrol edilmelidir.
         Mühendisin uygun boyutlar için üzerinde durması gereken bir başka konu da projede uygulanacak eleman yükleridir. Doğru tasarım gerekli kabullerle bina için en uygun yükü döşemelere verip oluşturulmuş olandır. Tabi mühendislik tasarımı da yönetmeliğin belirlediği koşullarla sınırlandırılmış ve hata payını minimize etmiştir. Konut tarzı yapılarda uygulanan asmolen döşeme sistemi malesef ki rijit diyaframı tam anlamı ile oluşturmadığı için 1. derece deprem bölgesine uygun bir tasarım değildir. Şahsım olarak asmolen sistem çözümlerinde dişin çalışmadığı tali diş atarak kirişin yanal dayanımını arttırarak  o yönde rijitlik sağlamayı tercih ediyorum. Asmolen tasarımlarda yapılan hatalardan bir diğeri de döşeme yüklerine asmolen tuğla yükünün verilmemesidir. En azından sisteme 70 kgf / m2 lik yük ilave edilmelidir. Tabi unutulmamalıdır ki dişlerin arasına konulan asmolen tuğlasının içine döküm sırasında beton girerek ölü yükü ve yapı ağırlığını arttırır.

          Analiz ayarları girişinde sistemin rijit bodrum kat bilgilerinin girilmesine dikkat edilmelidir. Rijit kat dışındaki perdelerin eğer sadece belirli katlarda bulunuyorsa eleman özelliklerinden perdenin üst katta devam etmediği sisteme bildirilmesi mühendislik tasarımına uygun olur. Sistem analizinde deprem yüklerinin belirlenmesinde kullanılan yapı tipine göre yönetmelikçe belirlenmiş katsayıların girişin dikkat edilmelidir.

Bu Katsayılar ;    Bina Önem Katsayısı  ; I
                          Hareketli Yük Katılım Katsayısı ;  n
                          Deprem Yükü Azaltma Katsayısı: Rx ve Ry
                       

Analiz için gerekli olan zemin değerleri ise ;
Zemin Sınıfı ; deprem hesabında kullanılacak St (spektrum katsayısı) değerinin hesaplanmasında gerekli bilgidir.
Zemin Hakim Titreşim Periyodu; spektrum katsayısının belirlenmesinde kullanılacak değerdir.
Zemin Emniyet Gerilmesi; zeminin taşıma kapasitesinin emniyet katsayısına bölünmüş halidir.
Yatak Katsayısı ; Zemin Emniyet Gerilmesinin birim yay sisteminde çözümü için verilen belirlenen değerdir.

Deprem Hesabı ve Zemin değerlerinin belirlenmesi hakkında ilerleyen günlerde detaylı açıklamasını yapacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder