10 Eylül 2013 Salı

PROJE YÖNETİMİ SÖZLÜĞÜ

den Daha Geç Bitirme Kısıtlaması (Finish No Earlier Than (FNET) Constraint): Görevin ilişki ve kısıtlamalara göre girilen bir tarihte ya da daha sonraki bir tarihte bitirilmesi zorunluluğudur. Başlangıç tarihli planlarda esnek, bitiş tarihli planlarda sabit bir kısıtlamadır.
...den Daha Erken Bitirme Kısıtlaması (Finish No Later Than (FNLT) Constraint): Görevin ilişki ve kısıtlamalara göre girilen bir tarihte ya da daha önceki bir tarihte bitirilmesi zorunluluğudur. Başlangıç tarihli planlarda sabit, bitiş tarihli planlarda esnek bir kısıtlamadır.
Alıcı (Buyer): Bir örgüt için ürünleri, hizmetleri ya da semerelerini edinen taraf.
Ana Takvim (Base Calendar): Proje ve kaynaklar için çalışılan ve çalışılmayan zamanları gösteren takvim. Ana takvim, bir kaynağa atanan kaynak takviminden farklı olarak projenin tamamında etkindir.
Anahat (Baseline): Bir proje, bir iş paketi veya bir etkinlik için ilk planlama. İşlerin başlama ve bitiş tarihlerini, kaynak, olanaklar ve maliyet bilgilerini içerir ve uygulama sırasında izleme için temel alınır.
Anahat Tarihleri (Baseline Dates): İlk programlama tarihleri. Anahat tarihlerinde daha sonra bir değişiklik yapılamaz. Bu tarihler, gerçekleşen tarihler ile karşılaştırmada kullanılır.
Anahat Başlama Tarihi (Baseline Start Date (Schedued Start Date)): İlk programlamada projenin ilk işinin başlama tarihi.
Anahat Bitiş Tarihi (Baseline Finish Date (Scheduled Finish Date)): İlk programlamada projenin son işinin bitiş tarihi.
Ara Plan (Interim Plan): İlk plan (anahat) düzenlendikten sonra, uygulama esnasında projenin değişik aşamalarının kayıt edildiği bir sistem. Ara plan sistemi ile projenin ilk planlaması ve gerçekleşen şekli arasında kıyaslama yapılabilir.
Aşağıdan Yukarıya Doğru Tahmin (Bottom-up Estimating (Technique)): İşin bir bileşeninin tahmini yöntemi. İşler daha ayrıntılı olarak ayrıştırılır. Her bir alt düzeyde, işin daha ayrıntılı parçalarının ihtiyaçlarını karşılamak için gerek duyulan tahmin hazırlanır ve bu tahminler işin bileşeninin toplamını bulmak için toplanır. Aşağıdan yukarıya tahminin doğruluğu aşağı düzeylerde tanımlanan işin karmaşıklığına ve boyutu tarafından belirlenir. Genel olarak daha küçük iş kapsamları tahminlerin doruluğunu artırır.
Atama (Assignment): Belirli bir kaynağa atanan belirli bir iş.
Azaltma (Mitigation)/Yatıştırma : oluş olasılığını azaltarak (proje ürününün başarısızlık riskini azaltmak için kanıtlanmış teknoloji kullanma), risk olayının değerini azaltarak (sigorta satın alma) ya da her ikisiyle riskin beklenen parasal değerini azaltmak.
Başarganlık Raporlama (Performance Reporting): Başarganlık bilgilerinin toplanması ve dağıtılması. Durum raporları, gelişim ölçüm ve tahminleri bunlardan bazılarıdır.
Başlama (Initiation): Proje safhasına başlamak için örgütün taahütüdür
Beklenen Parasal Değer (Expected Monetary Value): Bir olayın neticesinde, kayıp veya kazanç ile sonuçlanmasındaki olma olasılığı.
Belirtim (Denetleme) Dizelgesi (Kontrol Listesi) (Checklist (Output/Input)): İşlem kalemlerinin kıyaslamayı kolaylaştırmak ya da onlarla ilişkili olan işlemlerin uygun şekilde yönetilmesini ya da unutulmamasını temin edecek şekilde düzenlenmesi.
Benzeşen Tahmin (Tekniği) (Analogous Estimating (Technique)): (Daha önceki benzer etkinliklerin kapsam, bütçe, ve süre gibi değiştirgenlerinin (parametrelerinin) ya da büyüklük, ağırlık ve karmaşıklık gibi ölçümlerin değerlerini gelecekteki etkinliğin ölçümü ya da aynı değiştirgeni tahmin etmek için kullanan tahmin tekniği. Özellikle ilk safhalarda proje hakkında ayrıntılı bilgiler kısıtlı olduğunda bir değiştirgeni tahmin etmek üzere sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Benzeşen tahmin bir çeşit uzman vargısıdır. Önceki etkinlikler yalnızca görünüşte değil, gerçekten benzer olduğunda benzeşen tahmin daha güvenilirdir.
Berat (Charter): Proje Beratı’na bakınız.
Beyin Fırtınası (Brainstorming): Takım üyelerinin bir gurubunu ya da konu uzmanlarını kullanarak riskleri, fikirleri ya da konuların çözümlerini tanımlamakta kullanılan genel bir veri toplama ve yaratıcılık tekniği. Genellikle bir beyin fırtınası oturumu, daha sonraki çözümlemelerde kullanılmak üzere her bir katılımcının fikirlerini kaydedecek şekilde düzenlenir.
Bilgi (Sınıflandırılmış Veri) Dağıtımı (Information Distribution): Gerekli bilgilerin zamanında oluşturularak kullanıma sunulmasıdır.
Birlikte Bitir (Finish-to-Finish): Kendi öncülü görev ile aynı anda bitme zorunluluğudur. Planlama süresinin kısaltılmasında kullanılır.
Bitişiyle Başla (Finish-to-Start): Kendi öncülü görev ile aynı anda başlama zorunluluğudur.
Bitişiyle Bitir (Finish-to-Finish): Kendi öncülü görev ile aynı anda bitme zorunluluğudur.
Bitiş Tarihi (Finish Date): Bir etkinliğin tamamlanmasıyla ilişkili bir zaman noktası. Genellikle şunlardan birisiyle birlikte nitelendirilir: gerçek, planlı, erken, geç, anahat...
Bitişik Seçim (Adjacent Selection): Bitişik hücrelerin seçilmesi.
Boşluk (Float): Projenin bitim tarihi değişmeksizin, bir etkinliğin en erken başlama tarihinden itibaren geciktirilebilir olduğu zaman miktarıdır. Boşluk, matematiksel bir hesaplamadır ve proje süreçlerini değiştirip proje planına uygulanmasını sağlar.
Bütçe (Budget): Projenin ya da iş dağılım ağacındaki herhangi bir bileşenin ya da herhangi bir planlı etkinliğin onaylı maliyet tahmini.
Bütçe Tahmini (Budget Estimate): Tahmin’e bakınız.
Çaba (Effort): Mesai. Bir etkinliği ya da diğer bir proje öğesini tamamlamak için gerek duyulan işçilik birimlerinin sayısı.
Çaba Düzeyi (Level of Effort (LOE)): Farklı başarı ölçümüne istemeden yardımcı olan destek tipi etkinlik.
Çan Eğrisi (Ortada Tepe Noktalı) (Bell Curve): Bir kaynak şeklidir. Çabalar, işin süresinin ortasında tepe noktasına ulaşır; işin başlangıç ve bitimindeki çabaların yüzdesi düşüktür.
Çapraz Bağlantılı Projeler (Cross-linking Projects): İstenirse, sadece bir projenin görevi veya kaynağı diğer bir projeye veya birleştirilmiş projelere bağlanabilir.
Çizelge (Chart): Proje bilgilerini şekilsel olarak temsil eden bir görünüm veya görünüm parçası.
Çubuk Çizelge (Bar Chart): Programla ilişkili bilginin grafik gösterimi. Tipik bir Çubuk Çizelge’de etkinlikler ya da diğer proje elemanları çizelgenin sağ tarafında, tarihler üstte ve etkinlik süreleri uygun zaman periodlarına yerleştirilmiş yatay çubuklar olarak gösterilir. Gannt Çizelge olarak da anılmaktadır.
Daraltma (Collapsing): Bir projede yalnızca işlerin özetlerinin görünmesini sağlayan, üst işe bağlı alttaki işlerin gizlenmesi işlemi. Bir projenin ana safhalarını göstermek amacıyla kullanılır.
Değişiklik Kontrol Kurulu (DKK) (Change Control Board (CCB)): Projeye dahil olanlarca oluşturulan, proje bazındaki değişiklikleri onaylamak ya da red etmekten sorumlu resmi grup.
Değişiklik Kontrol Sistemi (Change Control System (Tool)): Projenin teslimat kalemlerinin ve belgelerinin nasıl kontrol edileceğini, değiştirileceğini ve onaylanacağını belirleyen biçimsel olarak belgelendirilmiş usullerin toplamı.
Değişiklik Kontrolü (Change Control): Projenin anahatlarına yapılacak değişiklerin tanımlanması, belgelendirilmesi, kabul ya da ret edilmesi ve kontrol edilmesi işlemi.
Değişiklik İsteği (Change Request): Projenin kapsamını genişletme ya da daraltma; politikasını, süreçlerini, planlarını, maliyetleri ya da bütçeyi biraz değiştirme ya da takvimi gözden geçirme isteğidir.
Düğüm Üzerinde Etkinlik (DÜE) (Activity-On-Node (AON)): Öncül Çizelgeleme Yöntemi'ne bakınız.
Ok Üzerinde Etkinlik (OÜE) (Activity-On-Arrow (AOA)): Ok Çizelgeleme Yöntemi'ne bakınız.
Düğüm Üzerinde Olay (DÜO) (Event-on-Node): İçerisinde olayların kutular ya da düğüm noktaları ile temsil edildiği, oluşan olayların sıralamasının gösterilmesinde oklar ile bağlantıları kurulan bir şebeke çizelgesi yöntemidir.
Düzeltici Eylem (İşlem) (DE) (Corrective Action): Projenin gelecekte beklenen başarganlığını planlanan çizgiye çekmek üzere yapılan değişiklikler.
Erken Başlama Tarihi (EBAT) (Early Start Date): Tehlikeli Yol Yöntemi içerisinde, şebeke mantığına ve herhangi bir program kısıtlamasına göre, bir etkinliğin (veya projenin) tamamlanmamış kısımlarının başlaması mümkün olan en erken zaman noktası. Erken başlama tarihleri proje süreçlerini değiştirdiği gibi, bu değişiklikler proje planında da yapılır.
Erken Bitiş Tarihi (EBİT) (Early Finish Date): Kritik (Tehlikedeki) Yol Yöntemi içerisinde, şebeke mantığına ve herhangi bir program kısıtlamasına göre, bir etkinliğin (veya projenin) tamamlanmamış kısımlarının bitmesi mümkün olan en erken zaman noktası. Erken bitim tarihleri proje süreçlerini değiştirdiği gibi, bu değişiklikler proje planında da yapılır.
Erteleme Süresi (ES) (Lag (Delay) Time): Bir bağımlılıktan dolayı görevler arasındaki erteleme süresi.
Esnek Kısıtlama (EK) (Flexible Constraint): Görevi bir tarihe bağlı olmayan kısıtlamadır.
Eşzamanlı Mühendislik (EM) (Concurrent Engineering): En genel anlamıyla, uygulayıcıların tasarım safhasında çalışmalara dahil edildiği proje personeli olşturma yaklaşımı. Bazen Hızlı İzleme ile karıştırılmaktadır.
Etkinlik (Activity): Proje süresince yapılan iş elamanı. Bir etkinliğin olması beklenen süresi, maliyeti ve kaynak gereksinimi vardır. Etkinlikler genelde işlere ayrılırlar.
Etkinlik Belirleme (Activity Definition): İDA'da belirtilen çeşitli proje çıktılarını oluşturmak üzere gerekli olan işlerin (etkinliklerin) belirlenmesidir.
Etkinlik Dizelgesi (Listesi) (Activity List): Planlanan etkinliklerin, etkinlik tanımını, etkinlik künyesini ve proje takımının üyelerinin yapılacak işi anlamasına yetecek kadar ayrıntılı iş tanımını içeren sıralanmış dizelgesi.
Etkinlik Kaynaklarının (İmkanlarının) Tahmini (Activity Resource Estimating (Process)): Planlı her bir etkinliğin uygulanması için gerekli imkanların (olanakların) türü ve miktarı hakkında yapılan tahmin süreci.
Etkinlik Künyesi (Tanısı) (Activity Identifier): Planlı her bir etkinliğe, onu diğer proje etkinliklerinden ayırmak için atanan sayısal ya da metinsel; kısa ve benzersiz tanıtım künyesi.
Etkinlik Nitelikleri (Girdiler/Çıktılar) (Activity Attributes (Input/Output)): Etkinlik dizelgesi içinde bulunan her bir planlı etkinlik ile ilişkilendirilen birçok çeşitli nitelikler.
Etkinlik Sıralaması (Activity Sequencing (Process)): Planlı etkinlikler arasındaki bağımlılıkların tanılanması ve belgelendirilmesi süreci.
Etkinlik Süresi (Activity Duration): Planlanan etkinliğin başlama ve bitişi arasındaki zamanın takvim birimi açısından ifadesidir.
Etkinlik Süre(sinin) Tahmini (Activity Duration Estimating): Her etkinliğin tamamlanması için gerekecek iş süresinin tahminidir.
Etkinlik Tanımı (ET) (Activity Description (AD)): Proje ağ çizelgesinde kullanılan kısa açıklama ya da bilgi. Etkinlik tanımı normal olarak etkinliğin iş kapsamını açıklar.
Geç Başlama Tarihi (Late Start (LS) Date): Tehlikeli yol yöntemi içerisinde, bir etkinliğin gecikmeksizin başlayabildiği, bir kilometretaşı ile tanımlı, muhtemel en geç zaman noktası.
Geç Bitiş Tarihi (Late Finish (LF) Date): Tehlikeli yol yöntemi içerisinde, bir etkinliğin gecikmeksizin tamamlanabildiği, bir kilometretaşı ile tanımlı, muhtemel en geç zaman noktası.
Geçen Süre (Elapsed Time): Çalışılan, çalışılmayan zamanları ve tatilleri de içeren süredir. Çalışma takvimini dikkate almadan geçen sürelerin belirtilmesi şeklindedir.
Gerçek(leşen) (Actual): Gerçekleşen bilgiyi gösterir. Bu nedenle geçmiş zamanla ilgili bilgidir ve "gerçek" yerine "gerçekleşen" şeklinde kullanılmalıdır.
Gerçekleşen Başlama Tarihi (GEBAT) (Actual Start Date (AS)): Zaman içinde, bir etkinlik için işin gerçekte başladığı anıdır.
Gerçekleşen Bitiş Tarihi (GEBİT) (Actual Finish Date (AF)): Zaman içinde, bir etkinlik için işin gerçekte tamamlanma anıdır. (Bazı uygulama alanlarında iş "tamamen tamamlandığında" etkinlik "bitmiş" sayılır)
Gerçekleşen Maliyet (GEM) (Actual Cost (AC)): Bkz. Yapılan İşin Gerçekleşen Maliyeti.
Gerçekleşen Süre (Actual Duration): Planlanan etkinliğin gerçekleşen başlama zamanı ile ya planlanan etkinliğin devam ediyorsa proje tarihinin veri tarihi ya da planlanan etkinlik tamamlanmış ise gerçekleşen bitiş tarihi arasındaki sürenin takvim birimi cinsinden ifadesi.
Gerçekleşen Tarihler (GET) (Actual Dates): İşler tamamlanmıştır. İzlenmiş olan işlerde ve tarihlerde bir değişiklik yapılamaz. Ancak redaksiyon yoluyla değiştirilebilir.
Geriye Devretme (Backward Pass): Ağ üzerindeki tüm etkinliklerin tamamlanmamış olanları için geç bitiş ve geç başlangıç tarihlerinin hesaplanması. Projenin tamamlanma tarihinden başlayıp ağ üzerinde geriye doğru gidilerek belirlenir. Tamamlanma tarihi ileri geçişle hesaplanabilir ya da müşteri/hami tarafından belirlenebilir.
Geri Yüklemeli (Yokuş Yukarı) (Back Loaded (Ramp Up)): Çalışmalar, azdan başlayarak her bir süre sonunda artarak yükselir ve işe atanmış olan çalışmalar her bir süre için sonunda %100'e ulaşır.
Giriş Tuşu (Access Key): Bir komut veya seçenekte girişi sağlayan altı çizgili anahtar harf tuşu.
Geciktirme Süresi (Delay Time (Lag Time)): Bağımlı görevler arasında fazla atamaların çözümü için aralarına yerleştirilen fazladan süre.
Geçerli Başlama Tarihi (Current Start Date): Bir etkinliğin başlayacağı zaman noktasının geçerli tahmini.
Geçerli Bitiş Tarihi (Current Finish Date): Bir etkinliğin tamamlanacağı zaman noktasının geçerli tahmini.
Güncel Tarih Hattı (Çizgisi) (Current Date Line): Gantt, kaynak, kaynak kullanım çizelge görünümlerinde günün tarihini gösteren düşey, noktalı çizgi. Bilgisayarın sistemine göre olan tarihi veya Özet Bilgi iletişim kutusunun Proje sekmesinde girilmiş geçici tarihi temsil eden, Gant çizelgesindeki kesikli dikey çizgi.
Güncel Veri (Çizgisi) (Current Data): ....
Hesap Kodu (Künyesi) (Code of Accounts): İş Dağılım Ağacı'ndaki her elemanı belirlemek üzere kullanılan numaralandırma sistemi. Maliyet Merkezi'ne bakınız.
Hesap Merkezi (Chart of Accounts): Kategorilerine göre (işçilik, donanım, malzeme gibi) proje maliyetlerinin izlenmesinde kullanılan numaralandırma sistemi. Projenin maliyet merkezleri şirket maliyet merkezlerini temel alır.
Hesap Verme Matrisi (Dizeyi) (Accountability matrix): Proje içindeki görevlerin hesabının kimler tarafından verileceğini belirtir matris.
Hızlı İzleme: Normal koşullarda ardışık yapılan etkinliklerin (tasarım ve imalat etkinlikleri gibi) proje programını sıkıştırmak üzere üst üste çakıştırılması,
İdari Kapanış (Administrative Closure): Safha ya da projenin tamamlanmasını resmileştirmek üzere bilgilerin türetilmesi, toplanması ve dağıtılmasıdır.
İhale (Solicitation): Teklif ya da proje önerilerinin alınmasıdır.
İhale Planlama (Solicitation Planning): Ürün gereksinimlerinin dokümente edilmesi ve muhtemel temin kaynaklarının belirlenmesi
İhtiyat (Contingencies, buffer): Yedek ve İhtiyat Planlamasına bakınız.
İhtiyat Planlama (Contingency Planning): Tanımlanmış risk olayı gerçekleştiğinde, projenin başarısı için kullanılmak üzere alternatif stratejilerin belirlendiği yönetim planının hazırlanması.
İhtiyat Tahsisi (Contingency Allowance): Yedek’e bakınız.
İhtiyat Yedeği (Contingency Reserve): Sadece belirli bir kısım için (bazen “bilinen bilinmeyenler” olarak da anılmaktadır) öngörülen, gelecek durumlarda kullanılmaya olanak veren ayrıca planlanmış nicelik. Örneğin bazı işlerde tekrar olacağı açıkken bunun büyüklüğü belirsizdir. İhtiyaç yedekleri maliyet, program ya da her ikisini birden içerebilir. İhtiyaç yedeklerinin amacı öngörülmemiş maliyet ve program hedeflerinin azaltmaktır. İhtiyaç yedekleri normal olarak projenin maliyet ve program bazında yer alır.
İleriye Devretme (Forward Pass): Bütün şebeke etkinliklerinde tamamlanmamış kısımlar için erken başlama ve erken bitim tarihlerinin hesabı.
İletişim Planlama (Communications Planning): Projeye dahil olanlar arasındaki bilgi ve iletişim gereksiniminin belirlenmesi.
İş Dağılım Ağacı (İDA) (Work Breakdown Structure (WBS)): Proje kapsamını tanımlayan ve düzenleyen bileşenlerin ürüne ya da hizmete (proje çıktıları) göre gruplanmasıdır. Her azalan düzey proje parçalarının detayını temsil eder. Proje parçaları ürün veya hizmet olabilir.
İş Paketi (Work Package): İDA yapısı içinde en alt düzeydeki proje çıktısı. İş paketleri etkinliklere ayrılabilir.
İş Tanımı (İT) (Statement of Work (SOW)): Sözleşme altında sağlanan ürün veya hizmetin yazılı tanımı.
İşi Sabit Görev Tipi (Fixed Work Task Type): Sabit çaba gerektiren bu görev tipinde, o göreve kaynak eklendiğinde veya çıkarıldığında görevin toplam çabası aynı kalır. Böyle görev tiplerinde kaynak değişikliklerinin yüklemesine göre görevin süresi uzar veya kısalır.
Kabul (Acceptance): Bir şeyi, gerçek, sağlam, uygun ya da katıksız olduğunu kabullenerek biçimsel (resmi) olarak teslim almak ya da alındığını kabul etmek.
Kabul Ölçütü (Acceptance Criteria): Proje teslimat kalemlerinin kabulünden önce karşılanması gerekli olan başarganlık ihtiyaçlarını ve gerekli durumları içeren ölçütler.
Kalan İşin Tamamlanma Tahmini (Estimate to Completion (ETC)): Bir etkinliğin, bir etkinlikler öbeğinin veya belirlenen iş kapsamının tamamlanması için gerekli beklenilen toplam maliyeti.
Kalite Güvence (KG) (Quality Assurance (QA)): Projenin ilgili kalite standartlarını karşılayacağı konusunda güven sağlamak üzere tüm proje başarganlığını düzenli olarak değerlendirmek.
Kalite Kontrol (KK) (Quality Control (QC)): (1) ilgili kalite standartlarının karşılanıp karşılanmadığını saptamak üzere belirli proje sonuçlarını gözleme ve yetersiz başarganlığın nedenlerini ortadan kaldıracak yolları belirlemek.
(2) Örgütsel yapı içinde kalite kontroldan sorumlu birim
Kalite Maliyeti (Cost of Quality): Kalitenin temin edilmesine yönelik maliyetler. Kalitenin maliyetini, kalite planlama, kalite kontrol, kalite teminati ve yeniden işleme oluşturur.
Kalite Planlama (Quality Planning): hangi kalite standartlarının projeyle ilgili olduğunu ve bunların nasıl karşılanacağını belirlemek
Kapsam (Scope): Proje olarak sunulan ürün ve hizmetlerin tümüdür.
Kapsam Anahattı (Scope Baseline): .....
Kapsam Değişikliği (Scope Change): Proje kapsamındaki her türlü değişiklik. Bir kapsam değişikliği hemen her zaman proje maliyet veya programında düzenleme gerektirir.
Kapsam Değişiklik Kontrolü (Scope Change Control): Proje kapsamındaki değişikliklerin kontrolüdür.
Kapsam Doğrulama (Scope Verification): Proje kapsamının resmi kabulüdür.
Kapsam Planlama (Scope Planning): Gelecekteki proje kararlarına temel teşkil edecek yazılı kapsam beyanıdır (Bkz. Kapsam Beyanı)
Kapsam Tanımlama (Scope Definition): Proje sonucu orta çıkacak ürün ya da hizmetin kolay yönetilebilecek küçük parçalara bölünmesidir.
Kapsamdaki Değişiklik (Change in Scope): Kapsam Değişiliği’ne bakınız.
Kapsayıcı Değişiklik Kontrolü (Overall Change Control): Tüm proje göz önüne alınarak yapılacak değişikliklerin koordinasyonu
Kaynak Seçimi (Source Selection): Muhtemel yükleniciler arasından seçim
Kaynakların (İmkanların) Otomatik Dengelenmesi (Automatic Resource Leveling): ......
Kazanılmış Değer (Earned Value): Yapılan işin değerinin ölçüsü. Kazanılmış değer, gerçekleşen maliyetin izlenmesi için raporlarda kullanılır. Proje bütçesinde, planlanan maliyet tahminleri ile gerçekleşen maliyetler arasındaki farkları kullanır. Projenin başarganlık ölçümü için bir yöntem oluşturur. Maliyet ve başarganlığın planlandığı gibi olup olmadığını belirler. Planlanan ile gerçekleşen işi karşılaştır.
Kesin Tahmin (Definitive Estimate): Bir proje veya bir işe hangi çeşit etkenlerin etki edebileceğine ait bir değerlendirme veya bilimsel tahmin.
Kestirme Çözüm (Workaround): Olumsuz risk olaylarına karşı planlanmamış tepkilerdir. Ortaya çıkan risk olayının öncesinde tepkinin belirlenmediği anlamda kullanılır.
Kısıtlamalar (Constraints): İşin başlangıç ve bitiş tarihlerini etkileyen, birbirinden bağımsız işlere yerleştirilmiş zaman çizelgesi sınırlamaları.
Kontrol (Control): Planlanan başarganlığın gerçekleşen başarganlıkla karşılaştırılması, sapmanın çözümlenmesi, muhtemel seçenekelerin değerlendirilmesi ve gerektiğinde düzeltici eylemin alınması süreçleri.
Kontrol Çizelgeleri (Control Charts): Kontrol çizelgeleri bir süreçte belirlenmiş kontrol limitlerine göre zaman içindeki sonuçların grafik gösterimidir. Sürecin "kontrol altında" olup olmadığını tanımlamak ya da ayarlama yapmak üzere kullanılırlar.
Kritik (Tehlikedeki) Görev (Critical Task): Projenin zamanında tanımlanabilmesi için, planlanan süresinde başlaması ve bitmesi Gerekli olan görev. Tehlikeli yol üzerinde bulunan her görev tehlikededir.
Kritik Yol (Tehlikedeki Yol) (Critical Path): Bir projenin şebeke çizgesi içerisinde, projenin en erken tamamlanmasını belirleyen etkinliklerin serisi.. Etkinliklerin, planlamanın önünde ya da gerisinde tamamlanış şekillerine bağlı olarak, zaman zaman tehlikeli yol değişecektir. Tehlikeli yol normal olarak bütün proje için hesaplanır olmasına rağmen, ayrıca kilometretaşları ya da alt projeler için dahi belirlenebilir. Tehlikeli yol, genellikle, boşlukları belirtilen bir değere eşit veya bu değerden küçük, genellikle sıfır değerli olan etkinlikler olarak tanımlanır. Tehlikeli yol üzerinde olan her görev tehlikededir.
Maliyet Artı Sabit Ücret Tipi Sözleşme (Cost Plus Fixed Fee (CPFF) Contract): Alıcı tarafından, satıcının, kabul edilebilir maliyetleri (sözleşmede tanımlanır) artı sabit bir kar tutarının (ücret) karşılandığı bir sözleşme tipi.
Maliyet Başarganlık Göstergesi (MBİ) (Cost Performance Index (CPI)): Bütçelenen maliyetin gerçek maliyete oranıdır. MBİ aşağıdaki formülü yardımıyla muhtemel maliyet sapmasının büyüklüğünü öngörmekte kullanılır. Orjinal maliyet tahmini/MBİ=Tamamlanma maliyeti. Kazanılmış Değer’e bakınız.
Maliyet Bütçeleme (Cost Budgeting): Maliyet tahminlerinin beher proje bileşenlerine tahsis edilmesi
Maliyet Kontrolü: (Cost Controling): Proje bütçesindeki değişikliklerin kontrolü.
Maliyet Tahmini (Cost Estimating): Proje etkinliklerinin tamamlanması için gerekli kaynak maliyetlerinin tahmin edilmesi.
"Mümkün Olan En Geç Zamanda" Kısıtlaması (As Late As Possible Constraint (ALAP)): İşin ilişki ve diğer kısıtlamalara göre mümkün olan en geç tarihte başlamasıdır. Bütün programlamalarda kullanılır. Bitiş tarihli programlamalarda varsayılan esnek kısıtlamadır. Tarih girilmez.
"Mümkün Olan En Kısa Zamanda" Kısıtlaması (As Soon As Possible Constraint (ASAP)): İşin ilişki ve diğer kısıtlamalara göre mümkün olan en kısa zamanda başlamasıdır. Bütün programlamalarda kullanılır. Başlangıç tarihli programlamalarda varsayılan esnek kısıtlamadır. Tarih girilmez. Aynı zamanda bir özet iş kısıtlamasıdır.
Ok Çizelgeleme Yöntemi (OÇY) (Arrow Diagramming Method (ADM)): Etkinliklerin ok şeklinde gösterildiği bir ağ çizelgeleme tekniği. Okun kuyruğu etkinliğin başlangıcını, okun ucu ise etkinliğin sonunu gösterir (okun uzunluğu etkinliğin tamamlanması için beklenen süreyi temsil etmez). Etkinlikler, aralarındaki ilişkileri göstermek üzere düğüm (genelde küçük çember olarak çizilir) olarak adlandırılan noktalarda birleştirilirler.
Onay (Approval): Bir şeyi biçimsel olarak teyit etme, tasdik etme, onaylama, hemfikir olma edimi.
Onaylanmış Değişiklik İsteği (Approved Change Request): Bütünleşik değişiklik kontrol süreci içinde işleme alınan ve onaylanan değişiklik isteği.
Öncül (Precedence): Öncelik çizelgeleme yöntemi içerisinde bir mantıksal ilişki için kullanılan terim.
Öncül Etkinlik (Predecessor Activity): Ok çizelgeleme yöntemi içerisinde bir düğüm noktası içine giren etkinlik ya da öncelik çizelgeleme yöntemi içerisinde "-den önceki" etkinlik.
Öncül Görev (Predecessor Task): Diğer bir görevin başlaması veya bitmesinden önce başlaması ya da bitmesi zorunlu olan görev.
Öne Alma (Önleme) Süresi (Lead Time): Bir bağımlılığın izin verilebilir olmasından dolayı görevleri birbirine çakıştırabilme zamanı. Aralarında ilişki bulunan iki görevin çakıştırılarak (üst üste bindirilerek) sonraki görevin belli bir süre erken başlamasını sağlamak. Tedarikte "tedarik süresi".
Örgütsel Dağılım Yapısı (Organizational Breakdown Structure (OBS)): Hangi iş elemanının örgütün hangi biriminin sorumluluğuna verildiğini göstermek üzere kullanılır.
Örgütsel Planlama (Organizational Planning): Proje görev ve sorumluluklarının, raporlama ilişkilerinin belirlenmesi, dokümante edilmesi ve tahsis edilmesi
Pareto Çizelgesi (Pareto Diagram): Bir pareto çizelgesi, belirlenen neden sınıfına ya da tipine göre kaç defa üretildiğini gösteren ve oluşumun sıklığına göre düzenlenmiş bir histogramdır. Sıraya göre düzenleme, proje yönetim takımının en fazla sayıda kusura neden olan sorunları ilk olarak ortadan kaldırmak için harekete geçirmesi için düzeltici işlemlere yol gösterir. Pareto çizelgeleri, göreli az sayıda nedenlerin sorunların ya da kusurların çoğuna neden olduğu şeklindeki Pareto konumuna kavramsal olarak bağımlıdır.
Paydaş (Stakeholder): Proje aktivitelerinden etkilenen veya proje içinde yer alan örgüt ya da bireyler.
Paylaşılmış Çaba (Apportioned Effort): Bir iş için çabalar kolayca birbirinden ayrılamadığında ayrık iş çabalarıyla doğrudan orantılı olarak belirlenip kullanılan çaba miktarı.
Personel Temini (Edinimi) (Staff Acquisition): Projeye tahsis edilen insan kaynağının alımı.
Planlanan İşin Bütçelenen Maliyeti (PİBM) (Budgeted Cost of Work Scheduled (BCWS)): Belirli bir dönemde (genellikle güncelleme tarihinde) gerçekleştirilmek üzere planlanmış etkinlikler (veya etkinliklerin alt parçaları) için onaylanmış maliyet tahminlerinin (diğer maliyet yükleriyle birlikte) toplamıdır. Kazanılmış Değer’e bakınız.
Planlama Başarganlık Göstergesi (Schedule Performance Index (SPI)): Yapılan işin planlanan işe oranıdır. (YİBM/PİBM)
Program Geliştirme (Schedule Development): Etkinlik ilişkileri, etkinlik süreleri ve kaynak gereksinimlerini çözümleyerek proje programının oluşturulması.
Program Kontrol (Schedule Control): Proje programındaki değişikliklerin kontrolü.
Program: Program, birden fazla projenin luşturduğu bir grup olup, ilgili projelerin birlikte eşgüdümlü yürütülmesi halinde bunların tek tek yönetiminden daha fazla yarar sağlar
Proje (Project): Özgün ürün ya da hizmet yaratmak üzere ortaya konan geçici bir çabadır.
Proje Beratı (Project Charter): Proje Beratı projenin resmen tanındığını belgeleyen dokümandır. Genelde proje dışından bir yönetici tarafından yayınlanır. Bu berat aynı zamanda proje yöneticisine örgüt kaynaklarını proje çalışmalarında kullanması için yetki verir.
Proje Bütünleme (Entegrasyon) Yönetimi (Project Integration Management): Çeşitli proje elemanlarının uygun şekilde koordine edilmesini sağlayan süreçleri tanımlar. Proje planı oluşturma, proje planının yürütülmesi ve genel değişiklik kontrolünden oluşur.
Proje İletişim Yönetimi (Project Communications Management): Proje bilgilerinin zamanında ve uygun bir şekilde türetilmesi, toplanması, yayınlanması, saklanması ve tanzim edilmesini sağlayan süreçleri tanımlar. İletişim planlama, bilgi dağıtımı, başarganlık raporlama ve idari kapanıştan oluşur.
Proje İnsan Kaynakları Yönetimi (Project Human Resource Management): Projede yer alan bireylerin en etkin kullanımı için gerekli süreçleri tanımlar. Örgütsel planlama, personel tedariği, takım geliştirmeyi kapsar.
Proje Kalite Yönetimi (Project Quality Management): Öngörülen proje gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak için gerekli süreçleri tanımlar. Kalite planlaması, kalite güvencesi ve kalite kontrolden oluşur.
Proje Kapsam Yönetimi (Project Scope Management): Projenin ön görülen hedeflerine başarıya ulaşması için gerekli ve yeterli tüm çalışmaların yerine getirilmesini sağlayan süreçleri tanımlar. Başlama, kapsam planlama, kapsam tanımlama, kapsam doğrulama ve kapsam değişiklik kontrolünü içerir.
Proje Maliyet Yönetimi (Project Cost Management): Projenin onaylanmış bütçe sınırları içinde tamamlanması için gerekli süreçleri tanımlar. Kaynak planlaması, maliyet tahminleri, maliyet bütçeleme ve maliyet kontrolünü kapsar.
Proje Ömür Döngüsü (Project Life Cycle): Bütün olarak proje safhalarının hepsine birden proje ömür döngüsü denir.
Proje Planı (Project Plan): Yürütülen projenin kontrol ve yönetimini sağlamak üzere kullanılan resmi onaylanmış dokümandır.
Proje Planı Geliştirme (Project Plan Development): Diğer planlama süreçlerinden alınan sonuçların tutarlı ve uyumlu bir doküman içinde toplanmasıdır.
Proje Planının Yürütülmesi (Project Plan Execution): (Uygulama) Proje planının, içinde yer alan etkinliklerin yerine getirilmesi ya da getirilmesinin sağlanarak yürütülmesidir.
Proje Planlama (Project Planning):Proje planının oluşturulması ve güncel tutulması
Proje Risk Yönetimi (Project Risk Management): Proje risklerinin tanımlandığı, çözümlendiği ve önlemlerin alındığı süreçleri tanımlar. Risk tanımlama, risk nicelleme, riske tepki geliştirme, ve riske tepki kontrolünü kapsar.
Proje Safhası (Aşaması) (Project Phase): Proje Safhası ana çıktının (ürün ya da hizmetin) tamamlanmasıyla neticelenen, mantıksal olarak ilişkilendirilmiş proje etkinlikleri bütünüdür.
Proje Ağı (Şebeke) Çizelgesi (Project Network Diagram): Proje etkinliklerinin mantıksal ilişkilerinin herhangi bir şematik görünümü.
Proje Takımının Temini (Edinilmesi) (Acquire Project Team): Projenin tamamlanması için gerekli insan kaynaklarının (imkanlarının) elde edilmesi süreci.
Proje Tedarik Yönetimi (Project Procurement Management): Malzeme ve hizmetlerin proje örgütü dışından sağlanması için gerekli süreçleri tanımlar. Tedarik planlama, ihale planlama, ihale, kaynak seçimi, sözleşme idaresi ve sözleşme kapanış süreçlerinden oluşur.
Proje Yönetimi (Project Management (PM)): Projeye dahil olanların projeye yönelik gereksinim ya da beklentilerini karşılamak ya da bunların üzerine çıkma için bilgi, beceri, araç ve tekniklerin proje etkinliklerine uygulanmasıdır
Proje Zaman Yönetimi (Project Time Management): Projenin zamanında tamamlanmasını sağlayan süreçleri tanımlar. Etkinlik tanımlama, etkinlik ilişkilendirme, etkinlik süre tahminleri, program geliştirme ve program kontrolünden oluşur.
Risk Belirleme (Risk Identification): Hangi risklerin projeyi muhtemelen etkileyeceğini tanımlamak ve her birinin özelliklerini belgeleme.
Risk Nicelleme (Risk Quantification): Muhtemel proje çıktıları yelpazesini takdir etmek için riskleri ve riskler arası ilişkileri değerlendirme.
Riske Tepki Geliştirme (Risk Response Development): Fırsatları ve tehditlere tepkileri çoğaltacak adımları tanımlama
Riske Tepkinin Kontrolü (Risk Response Control): Projenin akışı boyunca riskteki değişimlere tepki verme.
Sabit Fiyatlı Sözleşme (Firm Fixed Price (FFP) Conract): Satıcının maliyetlerine bakılmaksızın, alıcının satıcıya ödeyeceği tutar miktarı önceden belli olan sözleşme tipi.
Sabit Fiyatlı Prim Ödemeli Sözleşme (Fixed Price Incentive Fee (FPIF Conract): Tanımlanan başarganlık ölçütü sağlandığında satıcının ilave bir miktar kazanabildiği ve alıcının satıcıya sözleşme şartlarında tanımlandığı gibi bir tutar miktarı ödediği sözleşme tipi.
Sabit Maliyetler (Fixed Costs): Kaynağa bağımlı olmayan veya kaynak tarafından meydana getirilen iş ya da görevin süresine bağlı olmaksızın, sabit kalıp değişmeyen maliyetlerdir.
Sabit Süreli Takvim Hazırlama (Fixed-Duration Scheduling): Kaynaktan bağımsız bir planlama tipidir. Belirli bir görevin süresi kaynağın çalışmasına bağlı değildir. Sabit süreli takvim planlamada bir görevin süresi o göreve ne kadar kaynak ve imkan ataması yapılırsa yapılsın sabit kalır. Kaynak değişikliklerine bakılmaksızın süreleri sabit olan görevlerin planlanmasında kullanılır.
Sarkma (Slack): Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniğinde gevşek zaman.
Sav (Argument): Programlamada bir işleme geçirilen bir sabit, bir değişken ya da bir ifade.
Serbest Sarkma (SS): (Free Slack (SS)): Görevin yalnız kendisini ilgilendirir. Diğer görevlere etkisi yoktur. Görevde kapasite fazlalığı olduğu anlamına gelir.
Serbest Boşluk (SS): (Free Float): Kendisini doğrudan doğruya takip eden etkinliklerin "erken başlama"sını etkilemeksizin, bir etkinliğin geciktirilebilir olduğu zaman miktarı.
Sınıf (Grade): Aynı işlevsel kullanışa (örneğin çekiç) ancak farklı kalite gereklerine sahip olan varlıklara verilen sınıflandırma ya da derece. (Farklı çekiçler farklı kuvvet uygularlar). 1. Sınıf = Kaliteli veya tersi demek değildir.
Sorumluluk Tahsis Matrisi (Dizeyi) (Responsibility Assignment Matrix): Proje içindeki sorumlulukların kişilere tahsisini gösterir tablo.
Sözleşme (Contract): Sözleşme alıcı ve satıcıyı karşılıklı bağlayan yasal bir dokümandır. Satıcının istenen ürünü öngörülen şartlarda sağlamasını, alıcının da gerekli ödemeyi yapmasını hükme bağlar. Sözleşmeler genelde aşağıda sıralanan üç geniş sınıflamadan birine girerler: Sabit Fiyat ya da Götürü - Bu tip sözleşmeler iyi tanımlanmış ürün için toplam sabit bir fiyat içereir. Ürünün iyi tanımlanmamış olması hem alıcı hemde satıcı için risk oluşturur. Sonunda alıcı istediği ürüne erişemiyebilir ya da satıcı ürünü ortaya çıkarmak için öngördüğünden daha fazla harcama yapabilir. Sabit fiyat sözleşmeler, proje hedeflerini (zaman hedefi gibi) karşılama ya da aşma durumuna göre değerlendirmeler içerebilir. Örneğin öngörülen zamandan önce biten bir proje için ikramiye, geç biten proje içinde ceza olabilir. Maliyet Ödemeli - Bu tip sözleşmelerde yüklenicinin gerçekleşen maliyetleri ödenir. Maliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak ayrılabilir. Dolaylı maliyetler genelde doğrudan maliyetlerin bir yüzdesi olarak hesaplanır. Bu tip sözleşmeler genelde, proje hedeflerini (zaman hedefi gibi) karşılama ya da aşma durumuna göre değerlendirmeler içerir. Örneğin öngörülen zamandan önce ya da öngörülen bütçenin altında biten bir proje için ikramiye, geç ya da öngörülen bütçenin üstünde biten proje içinde ceza olabilir. Maliyet ödemeli sözleşmelerinin, Maliyet + Sabit Kar, Maliyet + Değişken Kar gibi değişik uygulamaları mevcuttur. Birim Fiyat - Yükleniciye birim (parça) başına önceden belirlenmiş sabit bir fiyat ödenir. Saat başı 70 $ gibi.
Sözleşme İdaresi (Contract Administration): Satıcıyla olan ilişkilerin yönetimi.
Sözleşme Kapanışı (Contract Close-out): Açık kalmış konularıda kapsayacak şekilde sözleşmenin sona ermesi. Ürünün doğrulanması (tüm işler doğru ve tatminkar olarak tamamlandımı?) ve idari olarak feshi (nihai sonuçlara göre kayıtların düzeltilmesi ve sonuçların diğer projelerde kullanılmak üzere arşivlenmesi) içerir.
Tahmin (Estimate): Muhtemel niceliksel sonucun bir kıymet takdiri.
Takım Geliştirme (Team Development): Proje başarganlığının yükseltilmesi için münferit şahıs ve grup becerielerinin geliştirilmesi.
Takvim Birimi (Calendar Unit): Proje programının hazırlanmasında kullanılan en küçük zaman birimi. Takvim birimi saat, gün ya da hafta olabileceği gibi vardiya hatta dakika bile olabilir. Proje yönetim yazılımlarıyla uyumlu olarak kullanılır.
Talep (Claim): Örneğin anlaşmazlığa yol açan değişiklikte, yasal olarak bağlayıcı bir sözleşmenin hükümleri altında karşılık, tazmin ya da ödeme gibi satıcının alıcıdan ya da tersi talebi, istemi ya da hak iddiası.
Tamamlandığındaki Bütçe (Budget At Completion (BAC)): Proje tamamlandığındaki tahmini toplam maliyet.
Tedarik Planlama (Procurement Planning): Neyin ne zaman satına alınacağının belirlenmesi.
Toplam İşin Tamamlanma Tahmini (Estimate At Completion (EAC)): Bir etkinliğin, bir etkinlikler öbeğinin veya belirlenen iş kapsamı tamamlandığında bir projenin beklenilen toplam maliyeti. Bitiş tahminini gerçekleştirmek için kullanılan tekniklerin çoğu , bazı projelerin takvimine bağlı olan ilk maliyet tahmini düzenlemelerini kapsar.
Uygulama (Application): Bir işi yerine getirmek için geliştirilen programlar.
Uygulama Alanı (Application Area): Bütün projelerde olmayan ortak elemanları içeren proje kategorileridir. Uygulama alanları genelde ya projenin ürünü (benzer teknolojiler ya da sektörler gibi) yada müşteri tipine göre (iç-dış, kamu-özel gibi) tanımlanırlar. Uygulama alanları genelde örtüşürler.
Ürün Ağacı (Bill of Materials): Bir ürünün üretilmesi için gerekli olan fiziksel ve bileşenlerin biçimsel olarak hiyerarşik tablo belgesi.
Varsayılan Değer (Default Value): Bir alana otomatik olarak atanan değer. Kullanıcının giriş yapmadığı veya sildiği alanlarda otomatik olarak görünen değerler.
Varsayım (Assumption): Bir proje veya bir işe hangi çeşit etkenlerin etki edebileceğine ait bir değerlendirme veya bilimsel tahmin.
Varsayımların Çözümlenmesi (Assumptions Analysis): Varsayımların doğruluğunu araştıran ve varsayımların yanlışlığının, tutarsızlığının, eksikliğinin projeye getirdiği riskleri tanılayan bir teknik.
Veri Tarihi (Data Date (As-of-Date)): Gerçek veriyi beklenen veriden ayıran zaman içerisinde bir nokta.
Yapılan İşin Bütçelenen Maliyeti (YİBM) (Budgeted Cost of Work Performed (BCWP)): Belirli bir dönemde (genellikle güncelleme tarihinde) tamamlanan etkinlikler (veya etkinliklerin alt parçaları) için onaylanmış maliyet tahminlerinin (diğer maliyet yükleriyle birlikte) toplamıdır. Kazanılmış Değer’e bakınız.
Yapılan İşin Gerçekleşen Maliyeti (YİGM) (Actual Cost of Work Performed (ACWP)): Belirli bir zaman aralığı içinde yapılan iş için oluşan maliyetlerin (doğrudan ve dolaylı) toplamıdır. Kazanılmış Değer’e bakınız.
Yetki (Authority): Proje kaynaklarını (imkanlarını) kullanma, parayı harcama, karar alma ya da onaylama yetkisi.
Yönetim Yedeği (Management Reserve): Önceden tespiti mümkün olmayan, gelecekteki durumları hesaba katmadan.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder