Ç İ M E N TO İ Ş L E M İ
Çimentonun ana bileşeni klinkerdir. Klinker kireçtaşı ve kil gibi hammaddelerin öğütülüp homojenize edilerek döner fırınlarda beslenmesi ile üretilmektedir. Klinker pişirme yeni bileşenlerin oluşması için gereken
1450°C’lik malzeme sıcaklığında gerçekleşmektedir. Klinker, temel olarak kalsiyum, silisyum, alüminyum ve demir oksitlerden oluşmaktadır.Bir sonraki aşama, çimento öğütme değirmeninde gerçekleşmektedir. Alçı ve diğer malzemeler (yüksek fırın cürufu, uçucu kömür külü, doğal puzolan, kireç taşı vb.) klinkere eklenmektedir. Bütün bileşenler ince ve homojen bir toz, yani çimento oluşuna kadar öğütülmektedir.
Beton üretiminde, çimento, agrega ve diğer uygun malzemeler su ile karıştırılmaktadır. Çimentoya su eklendiğinde tepkimeye girerek betonun diğer ana bileşenlerini bir arada tutan bir bağlayıcı ortaya çıkmaktadır.
Avrupa çimento sanayinin kullandığı alternatif yakıtların %20’sinden fazlası, hayvan eti, kemik küspesi ve kanalizasyon çamuru gibi saf biyokütleden oluşmaktadır. Biyokütle erişilebilir olarak kalırsa bu oran daha da artırılabilir. Buna ek olarak çimento sanayinde kullanılan alternatif yakıtlar, içeriğinde odun ya da kağıt parçaları bulunmasından ötürü yüksek miktarda biyokütle içermektedir.
Üretilen çimentonun CO2 emisyonları, ara ürün olan klinkerin üretiminden kaynaklanmaktadır. Klinker içeriğinin azaltılmasıyla üretilen çimentonun enerji ve karbon yoğunluğu da azalmaktadır.
UYGUN ALTERNATİF MALZEMELERİN KULLANIMI EMİSYONLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ BİR ETKİYE SEBEP OLMAZ
Çimento Kalitesi Üzerindeki Etkisi
Avrupa’da üretilen çimentonun tamamı, kullanılan malzemelerden bağımsız olarak uygulanmakta olan
Avrupa standardını karşılamalıdır. Bu yüzden, çimento sanayi tüm girdi malzemelerini dikkatlice seçmekte ve
izlemektedir.
Kullanılan alternatif hammaddeler ve yakıtların miktarına dayalı olarak nihai üründeki maddelerin her birinin konsantrasyonu, atık işlenmesinin sonucu olarak artabilir ya da azalabilir. Ancak, bu malzemeler aynı maddeleri içeren fosil yakıtlar ve/veya hammaddelerin yerine geçtiğinden bu durum çok önemli taşımamaktadır.
Çimento, beton ya da harcın üretiminde çakıl ve kum gibi maddelerle karıştırıldığından, yapı malzemesinde (beton ya da harç) bu eser elementlerin davranışı, ürünün kalitesi üzerinde klinker yakma sürecinde atığın birlikte işlenmesinin çevreye ilişkin etkilerinin değerlendirilmesi açısından karar verici nitelik taşımaktadır. Beton ve harçtan salınan ağır metallerin miktarı, üründe büyük oranda tutulmalarından dolayı azdır. Beton ve harç üzerinde yapılan bağımsız testler, ağır metal konsantrasyonlarının sızdırma seviyesinin ulusal mevzuat tarafından öngörülenin oldukça altında bulunduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, farklı ve kısmen ağır koşullar altında depolama, çevreyle ilgili salınımlara yol açmamıştır.
Çimento yaşamlarımızda kilit bir rol oynamaktadır. Konut, yol, okul, hastane, baraj ve limanlar dahil olmak üzere her tür yapının temel malzemesidir ve hatta masalar ve kitaplıklar gibi dekoratif parçalarda da kullanılabilmektedir.
Çimento, ince bir şekilde öğütülmüş, metalik olmayan, inorganik bir tozdur ve suyla karıştırıldığında yapışan ve sertleşen bir macun haline gelmektedir. En önemli kullanım alanı, betonun diğer kilit maddeleri olan kum ve çakılları birbirine yapıştıran bir bağlayıcı görevi görmesiyle beton üretiminde kullanımıdır. Çimento, genel
anlamda beton karışımının %12’sini oluşturmaktadır. Beton, dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen ikinci maddedir ve inşa edilen çevrede yerine başka bir ürün geçemeyeceğinden hayati önem taşımaktadır. Bir yapı malzemesi olarak, yapıların enerji verimliliğine olumlu katkılarda bulunmaktadır ve yangın halinde kişilerin, mülkün ve çevrenin korunmasını sağlayarak mükemmel ve kanıtlanmış bir yangına dayanıklılık özelliği bulunmaktadır. İklim değişikliğine uyum sağlaması açısından beton, selden korunma ve kötü hava şartlarına dayanıklılık yönünden de çok fazla imkan sunmaktadır.
Çimento, topluma emniyetli ve konforlu binalar ile güvenilir modern altyapı ihtiyaçlarını sunan çok önemli bir
üründür.Çimento sanayinde birlikte işleme, atıklardan enerji ve malzeme geri kazanımında en elverişli yöntemdir. Bu yöntem, yenilenemeyen kaynakları, oldukça sıkı kontrol edilen şartlar altında sosyal atıklar ile ikame ederek topluma, çevreye ve çimento sektörüne güvenli ve sağlam çözümler sunmaktadır. Alternatif yakıtların birlikte işlenmesi fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra emisyonların azaltılmasına da katkıda bulunmaktadır. Alternatif hammadde kullanımının madencilik ihtiyacını azaltması ve bu tür faaliyetlerin çevresel ayak izinin iyileştirilmesi gibi çeşitli yararları bulunmaktadır. Çimentodaki klinkerin ikamesi Avrupa Çimento sanayinin kaynak yönetimine olumlu katkısına bir örnek oluşturmaktadır.Çimento sanayinde alternatif malzemelerin kullanılması küresel CO2 emisyonlarını azaltmaktadır ve ne üretim işlemi emisyonlarına, ne çevreye ne de nihai ürünün teknik kalitesine, olumsuz etkisi yoktur.Ayrıca çimento sanayinde birlikte işleme güvenli ve sağlam bir şekilde yapılmakta ve işçilerin ya da civarda yaşayanların sağlığını etkilememektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder